грудня 14, 2022

Сковорода

Його ім'ям називають кораблі, заклади освіти та науки, вулиці, населені пункти. Його філософську спадщину вивчають у багатьох країнах світу. Його духовний світ - безкраїй. Він виходив тисячі верст і увійшов у вічність. Ім'я його - Григорій Сковорода.
3 грудня 2022 року виповнюється 300 років з дня народження славетного українця, філософа європейського рівня, народного учителя на всі віки - Григорія Савича Сковороди.
Великий Українець, народний філософ, письменник-демократ,просвітитель-гуманіст, педагог, музикант, громадський діяч і сьогодні дає нам мудрі життєві поради, як і де шукати істину, у чому її суть.
Григорій Сковорода сам "жив, як учив, і учив, як жив", своїм життєвим прикладом подаючи практичну науку людині, як їй жити у гармонії з цим світом.
І сьогодні, через три сотні літ від дня народження видатного українця, Григорій Сковорода є нашим ідейним натхненником і учителем життя, чиї мудрі поради допомагають нам будувати свій вільний і демократичний світ. Бо без права мислити, шукати істину і говорити правду, за Сковородою, не варто і жити!
Нас не здолає підступний ворог, якщо ми озброїмося мудрістю філософа: "Не братайтеся з тими, хто зло ховає". Сусід-аґресор прицільно нищить нашу культуру, руйнуючи снарядами музеї, релігійні святині, бібліотеки...
Отож, читаймо і перечитуймо мудре слово першого українського філософа Григорія Сковороди, вивчаймо його творчість, станьмо гідними його задумів і мрій!


Немає коментарів:

Дописати коментар